ビートビン

滲出塔

炭酸ガス飽充槽・濾過機

イオン交換樹脂塔

多重効用蒸発缶

洗浄機

圧搾機

清浄槽

清浄槽

成形機

軟化塔

脱色塔

真空結晶缶

シュガービン

シュガーサイロ

乾燥冷却機

ビートパルプ

マッド濾過機

濾過機

分蜜機

包装機

(製品 Product)

濃厚汁貯槽

乾燥機

裁断機

混和槽

石灰焼成炉

新鮮水

石灰原石・コークス

石灰消和機

Beet Bin

Diffusion Tower

Carbonator・Filter

Ion Exchange Process

Multiple Effect Evaporator

Beet Washer

Pulp Press

Pre Limer

Main Limer

Pelletter

Softener

Polisher

Vacuum Pan

Sugar Bin

Sugar Silo

Dryer & Cooler 

Beet Pulp

1st

1st

2nd

2nd

B.Line

A.Line

Mud Filter

Filter

Centrifugal

Sugar Packer

Thick Juice

Storage Tank

Pulp Steam Dryer

Slicer

Mingler

Lime Kiln

Fresh water

Lime Stone/Coke

Lime Slaker

(Lime Milk)

(CO

2

 Gas)

1

2

3

5

6

7

8

9

ビートビン/Beet Bin

中央操作室/Control Room

乾燥冷却機/Dryer & Cooler

裁断機/Slicer

多重効用蒸発缶/Multiple Effect Evaporator

シュガーサイロ/Sugar Silo

イオン交換樹脂塔/Ion Exchange Process

分蜜機/Centrifugal

包装機/Sugar Packer

製造工程

M

an

uf

ac

tur
ing Pr

oc

ess

Beet Sugar Manufacturing Process

ビート糖ができるまで

製糖所に運び込まれた甜菜は、付着土砂等を洗浄除去し、細長く裁断されます。
その後、温水中で糖分を抽出し、石灰を加えて炭酸ガスを吹き込み、沈殿物と
して不純物を除きます。さらにイオン交換樹脂を使い精製すると純度の高い透
明な糖液となります。この糖液を煮詰めて結晶化させ、結晶だけを回収するこ
とで、極めて純度の高い砂糖が得られます。

Sugar beets carried into the factory are washed to remove soil and sand, and then thinly 
sliced. After that, the sugar is extracted in hot water, and lime is added and carbon dioxide gas 
is blown in to precipitate impurities. It is then refined using ion exchange resin, and becomes 
very pure, transparent juice. The juice is then boiled down and crystallized. The extremely 
pure sugar is obtained by collecting only these crystals.

芽室製糖所 工程図 

Manufacturing Process at Memuro Sugar Factory

1

4

7

2

5

8

3

6

9

9